Nazwa:
|
Laborant mikrobiologiczny
|
Kod:
|
314101
|
Synteza:
|
Wykonuje badania na obecność określonych drobnoustrojów i ich ilość w żywności, środkach farmaceutycznych i innych produktach, w środowisku naturalnym (woda, powietrze, gleba) i środowisku wytwarzania wymienionych produktów; zapewnia wsparcie techniczne mikrobiologom w hodowli i badaniach drobnoustrojów.
|
Zadania zawodowe:
|
pobieranie, zabezpieczanie i przygotowanie próbek do badań mikrobiologicznych;przygotowanie pożywek, szkła i sprzętu laboratoryjnego do wykonania badań;wykonywanie posiewów mikrobiologicznych;prowadzenie hodowli drobnoustrojów z prób materiału badawczego;prowadzenie prób termostatowych;badanie mikroskopowe drobnoustrojów;analiza i ocena wyników badań oraz ich zapisywanie;ustawianie, obsługa i konserwacja urządzeń i sprzętu laboratoryjnego; udzielanie wsparcia mikrobiologom w zakresie organizowania i prowadzenia eksperymentów dotyczących: budowy, przeobrażeń i czynności życiowych drobnoustrojów atakujących żywe organizmy, mikroorganizmów glebowych oraz wykorzystywanych w różnych gałęziach przemysłu;kontrola przebiegu eksperymentów w celu zapewnienia zgodności z odpowiednimi laboratoryjnymi procedurami oraz z wytycznymi w zakresie bezpieczeństwa i higieny pracy;prowadzenie obowiązującej dokumentacji (rejestry, raporty);porządkowanie i magazynowanie materiałów laboratoryjnych.
|
Dodatkowe zadania zawodowe:
|
Brak
|